Intézményünk a Dél-alföld egyik ismert és kedvelt középiskolája. Lányok és fiúk egyaránt tanulhatnak itt. Négy, öt vagy hat éves képzésben vehetnek részt. Öt vagy hat évre akkor nyúlik el a tanulmányi idő, ha az érettségi vizsgát követően szakképzésre jelentkeznek a diákok.
Történetünk már túl lépte a 70 évet. Az iskola elődjének tekintett Hódmezővásárhelyi Református Leánylíceum 1930. szeptember 1-jén kezdte meg működését, de mindenkor a társadalom integráns részeként, a társadalmi-gazdasági fejlődéssel szoros összefüggésben változott. Így helyet adott mezőgazdasági- és általános gépészképzésnek, később ezt a műszeripari oktatás váltotta fel. A 80-as 90-es években technikusok hagyták el az iskolát, majd világbanki programok szerint folyt a munka. Időközben újra indult a gimnáziumi képzés is.
Jelenleg négy osztály alkotja az évfolyamokat. Közülük egy gimnázium, egy elektronikai illetve gépész jellegű, kettő pedig informatikai. Az arányok mutatják napjaink érdeklődési szerkezetét. Valóban az informatika, információszerzés, információáramlás a legvonzóbb a fiatalok számára. Ezen a területen iskolánk különösen jól felszerelt: a számítógépes laborok száma 6, az egyéb termekben elhelyezett számítógépekkel együtt több mint 200 számítógép található iskolánkban. Az internetkapcsolat széles sávú, nagy sebességű (144Mbit/sec). A szaktanárok szinte mindegyike rendelkezik ECDL-vizsgával. Erre a vizsgára tanulóinkat is felkészítik a szaktanárok, sőt, a vizsga letétele miatt sem kell máshova utazniuk.
Külföldi kapcsolataink: Elsősorban Comenius projektjeinknek köszönhetően lengyel, osztrák, német iskolákkal állunk kapcsolatban.
A diákélet hagyományos programjai közül a legérdekesebbek a túrák (sítúra, vizitúra), kirándulások, diákbálak, irodalmi estek, versenyek, futballmérkőzések.
A környék szép és nekünk különösen kedves. Több európai hírű nevezetesség található a közelünkben (Mártély a Tisza holt ágával, természetvédelmi területével, művésztelepével; Szeged, mely a szabadtéri játékokról is híres; Makó, ahol a világhírű hagyma terem, és még sorolhatnánk).
Kedves Olvasó! Ha kedved tartja, látogass el a Dél-alföldre Magyarországra!
Szeretettel várunk!
(Ebben a programban a Kossuth Zsuzsanna Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium 9.a és 10.g osztálya dolgozik).